Beste Hypotheek

Wanneer het gaat om hypotheken hoeven ‘goedkoop’ en ‘het beste’ niet altijd hetzelfde te zijn.
In de zoektocht naar de beste hypotheek kom je verschillende kreten tegen.De beste hypotheek hoeft dan ook niet de meest voordelig aangeboden lening te zijn.

Hypotheekaanbieders melden in hun reclame-uitingen dikwijls dat je jouw ideale hypotheek bij hen kunt afsluiten.De nummer een in hypotheken en leningen, de beste tarieven en de goedkoopste hypotheek is hier te krijgen.U kunt meer te weten komen over deze perfecte hypotheek door te e-mailen of te bellen.Ligt het accent op de voordeligheid van de lening of op de idealiteit ervan, dat is een aspect dat je goed in de gaten houden.Wat voor een bepaalde hypotheek de beste aanbieding is moet ook in het oog gehouden worden.

Veel mensen verwarren ‘beste hypotheek’ en ‘voordeligste hypotheek’ met elkaar als ze advertenties lezen. Een klant wordt vaak getrokken door de gunstige rente bij een hypotheek, maar het is goed kijken hoe lang deze vast staat.Je doet er verstandig aan een productvergelijking te maken als het gaat om leningen, financieringen of hypotheken.

Geld lenen in de vorm van een hypotheek die een lange looptijd kent is ook zeker niet kosteloos en dat mag niet vergeten worden. Het is verstandig te kiezen voor een optimale hypotheek, juist omdat deze voor lange tijd vast staat. Verbonden met een goedkope hypotheek is de verzameling van optimale producten die erbij horen.

Omdat het wenselijk is de hypotheek uiteindelijk voor zover het kan af te lossen, moeten de meest optimale zekerheden gezocht worden op het moment van afsluiting. Bedenk dat je nabestaanden (gezin of anderen) het beste kan halen uit de voorwaarden van de door jou afgesloten hypotheek. Het zal voor je gezin niet leuk zijn als je komt weg te vallen en dan als beste van het gezin een hypotheek nalaat met lasten die niet meer betaald kunnen worden.Een hypotheekafnemer dient alle bovengenoemde aspecten mee te nemen wanneer er een hypotheek afgesloten gaat worden.

Dit is de kortste weg naar de beste hypotheek die je voor jezelf kunt afsluiten

Wie kan voor jou de vraag beantwoorden wat de beste hypotheek is en wie jou aan de beste hypotheek zou kunnen helpen?Voor een antwoord op dit vraagstuk moet je verder zoeken dan je directe omgeving. De weg naar de ideale, zo niet meest ideale, hypotheek kan duidelijker worden door dit artikel.Dat hypotheekaanbieders regelmatig adverteren met kreten waaruit blijkt dat zij echt de beste met hypotheek zijn, zal ook in dit artikel nog eens duidelijk geworden zijn. Beste lezer, lees die advertenties en aanbiedingen voor een goedkope hypotheek of voordelige lening eens rustig door.

Vermeldt de advertentie de hypotheekvoorwaarden of worden deze, wat waarschijnlijker is, vergeten? Het is dan ook niet mogelijk dat je iets over het beste van een hypotheek terugleest in een reclame-uiting voor geld lenen. In de zoektocht naar de ideale hypotheek is de tijd nemen van belang, ook om te bekijken wat de ideale situatie voor het gezin is. Zet het gezin op één bij het zoeken naar een hypotheek, daar zul je van profiteren.

De hypotheeklasten moeten op de juiste manier gedragen worden en daarvoor kan het zijn dat voor lange tijd financiële offers voor het hele gezin noodzakelijk zijn.Door dit als uitgangspunt te nemen zal de zoektocht naar de beste hypotheek anders gaan dan een zoektocht naar de maximale hypotheek of de goedkoopste lening.Om te beginnen kun je het beste een huishoudboekje voor de gezinsuitgaven maken en daarin een budget opnemen om aan een hypotheek te betalen.

Diegenen die het moeilijk vinden om in hun gezinsbudget naast de hypotheeklasten nog ruimte over te houden voor leuke gezinsactiviteiten kunnen online diverse hulpmogelijkheden vinden.Je weet nu wat je inkomsten zijn en hoeveel je aan een hypotheek kunt besteden en je op een verantwoorde manier je lasten het beste kunt besteden en reserveringen kunt maken.Dan ben je nu toe aan de uitwerking van de voor jou beste manier van financieren van jullie eigen huis met de voor jullie allerbeste hypotheek.

Het afsluiten van een lening ten behoeve van de ideale hypotheek

Nadat het gezinsbudget is opgesteld en je misschien met behulp van je beste vrienden hebt kunnen berekenen hoeveel je verantwoord aan een hypotheek kunt besteden, ga je op zoek naar plaatsen waar je geld kunt gaan lenen.Omdat het inkomen en de uitgaven tijdens het bepalen van het maandelijkse budget voor het gezin al zijn besproken, kan het accent nu liggen op de hypotheek zelf en het geld dat daarvoor geleend moet worden.

Wanneer vanuit het gezinsbudget bekend is wat de maximale hypotheeklast per maand kan zijn, moet uitgerekend worden wat dan de bruto maandbetaling is. Door een bruto betaling als basis te nemen is het aspect van belastingaftrek ook beter te bekijken.Het is mogelijk dat je niet optimaal rekening kunt houden met het belastingvoordeel dat de renteaftrek met zich meebrengt als je het netto budgetbedrag als basis neemt.

Een belastingadviseur kan ervoor zorgen dat de berekening van de ideale hypotheek een optimaal resultaat geeft. Of het bedrag voor de hypotheek dat je zelf in gedachten had ook haalbaar is wordt bekeken aan de hand van het bruto of netto budget. De volgende stap is beoordelen in hoeverre de inkomsten en een maximale hypotheek met elkaar congrueren. Nadat je dan een indruk hebt gekregen van hoeveel hypotheek je op jouw inkomen kunt krijgen doe je er dan het beste aan om je verder in de verschillende tarieven van de hypotheken te verdiepen.Je zult de meest ideale hypotheektarieven moeten kiezen en deze hangen af van verschillende aspecten.

Als je gaat berekenen hoeveel je maximaal kunt gaan lenen en hoeveel hypotheek maximaal mogelijk is op jouw inkomen, zal een negatieve BKR vermelding daar een grote invloed op kunnen hebben.Wanneer er geen negatieve vermelding bij het BKR is, kan de berekening plaatsvinden voor een standaardhypotheek en daarom is dat de uitgangssituatie in dit artikel. Je kunt weten welk voordeel je ongeveer belastingtechnisch gezien uit je hypotheek kunt halen als je hebt bekeken hoe de maximale hypotheek en je inkomen zich met elkaar verhouden, omdat je dan ook bruto je maandelijkse lasten weet. Het is dan zaak om te weten hoeveel geld je wenst te lenen voor de aanschaf van een woning en hoe hoog je het beste een hypotheek wenst af te sluiten.

Wil je verder kunnen met de hypotheekberekening, dan moet de taxatiewaarde van je huis bekend zijn.Het is vervolgens de bedoeling dat gekeken wordt naar waar de optimale rente voor een hypotheek te verkrijgen is. Het proces van zoeken naar de beste hypotheek komt nu aardig tot zijn besluit. De meest optimale hypotheek vraagt echter meer dan alleen weten hoeveel er geleend gaat worden en welke rente daarbij hoort.

De beste aan een hypotheek te koppelen producten

Niet alle betrokken personen kunnen optimaal voordeel behalen wanneer er slechts een hypotheek afgesloten wordt als vorm voor een goedkope lening. Omdat je de hypotheek aan het einde ook weer af moet lossen, moet je goed bekijken hoe je dit het meest voordelig kan doen.

In bepaalde situaties hoef je geen aflossingsafspraken te maken met de hypotheekverstrekker.
Een voorbeeld van een hypotheek waarbij aflossingsafspraken niet nodig zijn, is een aflossingsvrije hypotheek en in bepaalde situatie is dit de optimale vorm. Met als basis een situatie waarin een huis gekocht wordt en daarbij een hypotheek afgenomen wordt, is het onderzoeken van mogelijkheden voor (gedeeltelijke) aflossing niet onvoordelig. Je kunt een professionele hypotheekadviseur benaderen als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de beste combinatiemogelijkheden.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een hypotheek af kunt lossen en de vraag was welke voor jou dan wel de beste manier zou zijn.
Standaard kennen we de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek die gelijk voorzien in een aflossingsvorm.Het is verstandig een risicoverzekering af te sluiten bij een van de genoemde hypotheken, omdat deze ervoor zorgt dat de resterende schuld geheel of gedeeltelijk wegvalt in geval van overlijden voor het einde van de hypotheeklooptijd. Wil je een dergelijke risicoverzekering aan je hypotheek koppelen, dan kun je bij diverse verzekeraars terecht.

Wanneer er bij de hypotheek een risicoverzekering afgesloten wordt, is het zaak te kiezen voor de minst dure verzekeraar. Met de vastgestelde of de gewenste looptijd van de hypotheek kan bepaald worden wat de kosten van een risicoverzekering zijn. Wat voor hypotheken opgaat, gaat hier ook op bij een vergelijking van de diverse tarieven waarmee verzekeringaanbieders adverteren: de beste verzekering is mogelijk anders dan de goedkoopste verzekering. Hoewel je bij veel hypotheekaanbieders kunt kiezen voor een spaarhypotheek, zal de keuze voor de meest optimale spaarhypotheek nog helemaal niet zo makkelijk zijn.

Er zijn spaarhypotheken waarbij je in een oogopslag kunt zien hoe het aspect garantie voor het spaardeel in elkaar zit en hoeveel geld er vrij komt om de hypotheek af te lossen in geval van overlijden, en je zou een dergelijke hypotheek snel als meest optimale kunnen beschouwen. Wil je goed weten hoe goed een spaarhypotheek in jouw situatie past, vraag dan meteen welke voorwaarden de verstrekker aan het spaarproduct en de verzekering heeft verbonden. Steeds vaker blijken de gelijk aan een hypotheek gekoppelde producten niet de beste producten te zijn.Alvorens er beslist kan worden over wat de optimale verzekering voor de hypotheek is, moet er gekeken worden naar de verschillen tussen de diverse verzekeringen op spaar- en risicogebied.

Met het samenvoegen van de verschillende beste producten stel je jouw eigen beste en voordeligste hypotheek samen.Ditzelfde geldt voor andere producten die je bij je hypotheek wilt afsluiten: sluit de producten af die na onderzoek de beste blijken te zijn.

Een beslissing nemen over afsluiting van een hypotheek kan eigenlijk alleen wanneer er van de kant van de aanbieder geen dwang is ook andere producten, zoals verzekeringen, af te nemen. De kans is uitermate groot dat bij het vergelijken van de verschillende producten de maximale hypotheek hoger kan uitvallen door lagere premies of betere voorwaarden en daar ben jij dan weer het beste mee geholpen.

Woordenlijst hypotheken


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Som waarvoor een bouwbedrijf de uitvoering van een werk aanneemt.

aannemingsovereenkomst
Overeenkomst waarbij de aannemer zich verbindt tegenover de aanbesteder om een werk uit te voeren tegen de aanneemsom volgens een plan en de voorwaarden die in een bestek zijn vastgelegd.


A-B-C-akte
Akte waarbij een onroerende zaak twee maal wordt verkocht, eerst van A aan B en dan van B aan C. De zaak wordt echter maar één maal geleverd, namelijk van A aan C.


aflossingsvrije hypotheek
Hypotheekvorm waarbij alleen rente wordt betaald en waar niet verplicht op wordt afgelost.

> Meer over de aflossingsvrije hypotheek


afsluitprovisie
De kosten die een geldverstrekker in rekening brengt voor het afsluiten van een hypotheek. Meestal 1% van de leensom.


akte
Schriftelijk stuk waarin een feit of een handeling is vastgelegd en dat als bewijs kan dienen.


akte van eigendomsoverdracht
De notariële akte waarin de overdracht van het eigendom van de onroerende zaak naar een nieuwe eigenaar is geregeld.


annuïteiten hypotheek
Hypotheekvorm waarbij het maandbedrag gelijk blijft. De samenstelling van het bedrag verschilt: in het begin wordt veel rente en weinig aflossing betaald. Aan het eind is dat andersom. Het maandbedrag wijzigt alleen door een rentewijziging aan het einde van een rentevaste periode.

> Meer over de annuïteiten hypotheek


akte van splitsing
Een notariële akte die de kadastrale splitsing van een onroerende zaak in appartementsrechten regelt.

antispeculatiebeding
Bepaling die speculatieve handel in onroerende zaken moet voorkomen, als gemeentelijke bouwgrond wordt gekocht of in erfpacht wordt uitgegeven. Vaak wordt dan bepaald dat een eigenaar-bewoner bij verkoop van de woning binnen een bepaalde termijn eerst toestemming voor verkoop moet vragen aan de gemeente. Vaak moet dan een deel van de winst afgedragen worden aan de gemeente.

appartementsrecht
Aandeel in een gebouw en de daarbij behorende grond, dat is gesplitst in appartementen. Het appartementsrecht geeft recht op het exclusief gebruik van een deel van het gebouw en/of de grond, bijvoorbeeld een flatwoning, een parkeerplaats of een stuk tuin.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

bankgarantie
Garantie van de geldverstrekker namens de koper dat de waarborgsom op afroep zal worden voldaan als de koper na het verlopen van de ontbindende voorwaarden afziet van de koop.

beleggingshypotheek
Hypotheekvorm waarbij aan het einde van de looptijd wordt afgelost. Het opbouwen van een kapitaal voor de aflossing gebeurt via beleggingen in aandelenfondsen en/of obligaties. De opbrengst wordt bepaald door het behaalde rendement en de uiteindelijke koerswinst of het -verlies.

> Meer over de beleggingshypotheek

bestek
Een nauwkeurige beschrijving van een werk, samen met de te gebruiken materialen, de voorwaarden en de kwaliteitseisen en de bouwtekeningen. Op het bestek is de aannemingsovereenkomst gebaseerd. Het is ook nodig voor de controle van de kwaliteit van de bouw.

bestemmingsplan
Een door de gemeenteraad vastgesteld plan waarin de bestemming van de grond is aangegeven. Het bestemmingsplan bevat ook doelen en voorschriften voor het gebruik van de grond en de opstallen.

bewijs van eigendom
Afschrift van de notariële transportakte die in het kadaster is ingeschreven en die door het kadaster gewaarmerkt is.

blokverwarming
Centrale verwarming van een aantal woningen, bijvoorbeeld in een flatgebouw, vanuit één ketelhuis.

boeterente
Als een geldnemer meer aflost op de hypotheek dan vooraf is afgesproken, kan de geldverstrekker over het afgeloste bedrag een boete in rekening brengen.

bouwbesluit
Besluit op grond van de Woningwet waarin de overheid minimumeisen en voorschriften voor de bouw en het gebruik vaststelt waaraan woningen moeten voldoen.

bouw- en woningtoezicht
Gemeentelijke dienst die zich bezighoudt met het toezicht op kwaliteit van bestaande woningen, de aanvragen voor vergunningen verwerkt en controleert of deze worden nageleefd.

bouwrente
Alle rente die de koper tijdens de bouw van een huis aan de aannemer of de geldverstrekker betaalt.

bouwrijp
Grond die na drainage en inklinking geschikt is om op te bouwen. Vaak zijn ook leidingen aangelegd (riool, gas, water, enzovoort).

bouwwerk
Elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal die direct of indirect met de grond verbonden is, dan wel direct of indirect steun vindt in de grond.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

canon
Bedrag dat een huiseigenaar jaarlijks betaalt voor het gebruik van erfpachtgrond. De eigenaar van de grond is meestal de gemeente.

casco
De dragende constructie van een huis plus de buitenafwerking. Het huis is wind- en waterdicht, maar de binnenafwerking moet nog gebeuren.

cascobouw
Woningbouw waarbij de woning casco wordt opgeleverd. De toekomstige bewoners kunnen de woning dan naar eigen inzicht (laten) afbouwen.

combinatiehypotheek
Hypotheek waarin verschillende aflossingsvormen en hypotheek soorten zijn ondergebracht, naar wens met verschillende looptijden, verschillende rentevast perioden en voor verschillende bedragen.

courtage
Het loon dat de makelaar ontvangt voor verrichte diensten. Het is een variabel percentage van de koopsom. Over het percentage is onderhandeling mogelijk.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

dagrente
Rentepercentage dat geldt op het moment dat de hypotheek wordt gesloten. Ook wel marktrente.

depotrente
Rente die een bank vergoedt over het deel van de hypotheek dat nog niet is opgenomen, bijvoorbeeld bij de bouw van nieuwbouwwoningen en bij verbouwingen.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

eigendomsoverdracht
De overdracht van het eigendom van een onroerende zaak bij de notaris via een notariële akte en de inschrijving daarvan bij het kadaster.

eigenwoningforfait
Bedrag dat is afgeleid van de waarde van een woning en dat bij het inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting geteld moet worden. Van dit bedrag mogen rente en kosten van (hypothecaire) geldleningen en erfpacht- en opstalcanons afgetrokken worden.

eigenwoningregeling
Belastingmaatregel die geldt voor een eigen woning die het hoofdverblijf is.

erfdienstbaarheid
Een zakelijk recht dat iemand anders dan de eigenaar kan hebben op een onroerende zaak. Bijvoorbeeld het recht van overpad: hier heeft een ander het recht om over de grond van de onroerende zaak te lopen.

erfpacht
Er is sprake van erfpacht als de grond waarop een woning staat in handen is van iemand anders dan de verkoper. De huiseigenaar moet betalen voor het gebruik van de grond.

executiewaarde
Bedrag dat een huis naar verwachting opbrengt als het gedwongen moet worden verkocht. Meestal ligt dat tussen de 75% en 90% van de vrije verkoopwaarde. Geldverstrekkers gebruiken de executiewaarde als één van de uitgangspunten bij het bepalen van het hypotheekbedrag.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

financieringskosten
Kosten die gemaakt worden om de aankoop van een onroerende zaak te financieren, zoals de notariskosten voor de hypotheekakte, de taxatiekosten en de afsluitprovisie.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Garantie Instituut Woningbouw (GIW)
Organisatie die (toekomstige) eigenaars een financiële en kwalitatieve waarborg biedt als een bouwbedrijf dat bij het GIW is aangesloten nalatig is of failliet gaat.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

herbouwwaarde
Het bedrag dat nodig is voor de herbouw van een verzekerd gebouw op dezelfde plaats en met dezelfde bestemming.

huishoudelijk reglement
Reglement waarin de regels staan waaraan een eigenaar van een appartementsrecht zich moet houden. Bijvoorbeeld bepalingen over geluidshinder en het houden van huisdieren.

huurbeding
Bepaling in de hypotheekakte die inhoudt dat de schuldenaar het betreffende pand niet mag verhuren zonder schriftelijke toestemming van de geldverstrekker.
hypotheek
Zekerheidsrecht van een geldverstrekker, om vóór andere schuldeisers zich te kunnen verhalen op de opbrengst van de woning. Hypotheek kan alleen gevestigd worden op een registergoed, zoals bijvoorbeeld een huis.

hypotheekakte
Notariële akte waarin de hypotheek en de daaraan verbonden voorwaarden zijn vastgelegd.

hypotheekgever
Degene die een onroerende zaak in onderpand geeft: de schuldenaar.

hypotheeknemer
Degene die geld uitleent en daarbij de onroerende zaak in onderpand heeft: de geldverstrekker.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

inboedel
Alle spullen in een huis die niet aan het pand vastzitten, zoals servies, meubels en gordijnen.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

jurisprudentie
Toegepast recht. Ook wel de rechtsopvatting van de rechterlijke macht die blijkt uit genomen beslissingen.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

kadaster
Een openbaar register waarin alle transport- en hypotheekakten worden ingeschreven. De notaris regelt de inschrijving.

kavel
Perceel grond.

keuring, bouwtechnische
Inspectie van een huis om te onderzoeken wat de staat van onderhoud is, welke reparaties nodig zijn en hoeveel deze ongeveer zullen kosten. Ook wel aankoopkeuring genoemd.

koopovereenkomst, voorlopige
Afspraken tussen verkoper en koper van een huis over zaken als prijs, voorwaarden en oplevering. Meestal worden deze afspraken schriftelijk vastgelegd in een contract.

kosten koper (k.k.)
Alle financierings- en aankoopkosten die de koper moet betalen bij de aanschaf van een bestaand huis. Meestal bedragen de kosten koper 10% van de koopsom. Een nieuwbouwhuis wordt "vrij op naam" verkocht. De kosten hiervan zijn lager.

krediethypotheek
Hypotheekvorm waarbij de geldnemer een kredietlimiet afspreekt met de geldverstrekker. Tot aan het maximale bedrag kan de geldnemer geld opnemen en aflossen. Alleen over het opgenomen bedrag is rente verschuldigd. Deze rente is variabel.

kwalitatieve verplichting
Rechten die anderen dan de koper en de verkoper kunnen hebben op een onroerende zaak.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

levenhypotheek
Hypotheekvorm waarbij tijdens de looptijd rente en een premie voor een levensverzekering wordt betaald. Na afloop van de contractperiode lost de geldnemer met het opgebouwde kapitaal de hypotheek af.

> Meer over de levenhypotheek

levensverzekering
Verzekering die voor of op een bepaalde moment een eenmalig bedrag of periodieke bedragen uitkeert. Afhankelijk van de polis kan dit moment zijn als de verzekerde is overleden of juist als deze nog leeft. Een levensverzekering kan ook aan een hypotheek gekoppeld zijn.

lineaire hypotheek
Hypotheekvorm waarbij elke maand een vast bedrag wordt afgelost. In het begin zijn de woonlasten het hoogst. De rente wordt in de loop van de tijd minder.

> Meer over de lineaire hypotheek

looptijd
Contractperiode voor een hypotheek. Meestal is deze 30 jaar, maar korter of langer is vaak ook mogelijk.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

meer- en minderwerk
De verrekening van de wijzigingen die tijdens de bouw zijn uitgevoerd ten opzichte van wat er bij de aanbesteding in het bestek en de bouwtekeningen was vastgelegd.

meerwaardehypotheek
Dit is een hypotheekvorm waarmee men een hogere hypotheek dan alleen op basis van inkomen kan krijgen zonder hogere maandlasten. De maximale hoofdsom is afhankelijk van inkomen en eigen geld. Met name geschikt voor mensen die een huis bewonen met overwaarde en groter willen gaan wonen.

minuutakte
Het oorspronkelijke exemplaar van een akte die door de notaris opgemaakt is en die bij hem blijft berusten.

missive
Aanschrijving: een schriftelijke mededeling van Burgemeester en Wethouders die een eigenaar verplicht om bepaalde voorzieningen aan zijn onroerende zaak te treffen of gebreken te herstellen.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

nationale hypotheek garantie
Garantiestelling voor een hypotheek die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden afgeeft. De geldverstrekker loopt daardoor geen risico meer en hanteert dan een (iets) lagere hypotheekrente.

> Meer over de Nationale Hypotheek Garantie

notariële akte
Akte opgemaakt door notaris.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

onderaannemer
Aannemer die in opdracht van een hoofdaannemer een onderdeel van een bouwwerk uitvoert.

onderhandse akte
Akte die niet door een notaris is opgemaakt, bijvoorbeeld de koopakte die door een makelaar is opgemaakt.

onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik
De marktwaarde van een woning. Dit is ook wel de prijs die bij onderhandse verkoop bij aanbieding vrij van huur en gebruik door de meest biedende gegadigde zou zijn besteed, op de meest geschikte wijze, na de beste voorbereiding.

onderzetting
Hypotheek: het zekerheidsrecht van een geldverstrekker om vóór andere schuldeisers zich te kunnen verhalen op de opbrengst van de woning. Een hypotheek kan alleen gevestigd worden op een registergoed, zoals bijvoorbeeld een huis.

onroerende zaakbelasting
Gemeentelijke belasting die aan eigenaren, gebruikers en huurders wordt opgelegd. Deze belasting is gerelateerd aan de waarde van het object in het economisch verkeer. Huurders betalen het gebruikersdeel, eigenaren betalen zowel het gebruikersdeel als het eigenarendeel.

ontbindende voorwaarde
Voorwaarde in een koopakte, waarbij gesteld wordt dat de koop kan worden ontbonden als de koper bijvoorbeeld zijn financiering niet rond krijgt, of als er bij een bouwkundige keuring ernstige constructiegebreken geconstateerd worden.

opstal
De bouwmaterialen en de constructie van een huis plus alle materialen die aan het pand vastzitten. Ook een schuur en een garage horen bij de opstal.

opstalverzekering
Verzekering van een gebouw met eventuele bijgebouwen tegen onder andere brand- en stormschade.

optie
Afspraak waarbij de verkoper de koper bedenktijd geeft en tussentijds niet met andere belangstellenden onderhandelt. Duurt meestal een paar dagen.

overbruggingskrediet
Een financiering via de geldverstrekker voor een geldnemer die tijdelijk eigenaar is van twee huizen, bijvoorbeeld als het nieuwe huis al gekocht is terwijl het oude nog verkocht moet worden. Als het oude huis verkocht is, loopt de financiering af. Het krediet wordt afgelost uit de overwaarde van het oude huis.

overdracht
Levering van een onroerende zaak door inschrijving van de akte van overdracht bij het kadaster.

overdrachtsbelasting
Belasting die wordt geheven bij de overdracht van onroerende zaken die in Nederland liggen. Deze belasting bedraagt 6% van de koopsom.

overlijdensrisicoverzekering
Verzekering die het hypotheekbedrag (deels) dekt als de verzekerde voor het einde van de looptijd overlijdt. Met de uitkering kunnen de nabestaanden (een deel van) de leensom terugbetalen.

overwaarde
De extra financiële ruimte die ontstaat doordat de marktwaarde van een huis hoger ligt dan de oorspronkelijke koopsom en/of doordat een deel van de hypotheek is afgelost.

> Meer over de overwaarde hypotheek

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

perceel
Een onroerende zaak, bijvoorbeeld een stuk grond of een pand.

planschade
Schade die de eigenaar van een onroerende zaak kan lijden als een nieuw bestemmingsplan wordt gemaakt.

precariobelasting
Gemeentelijke belasting voor voorwerpen onder, op of boven gemeenschappelijke grond of water. Bijvoorbeeld een erker boven de straat.

premiedepot
Een geblokkeerde spaarrekening waaruit premies worden gestort voor de levensverzekering van een spaar- of levenhypotheek. Alleen mogelijk met eigen geld.

preventief onderhoud
Onderhoud dat toekomstige gebreken voorkomt.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

recht van opstal
Een beperkt zakelijk recht om in, op of boven de onroerende zaak van iemand anders gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben of te verkrijgen.

recht van parate executie
Recht van de hypotheekhouder van een eerste hypotheek om de verbonden zaak te laten verkopen als de hypotheekgever zijn verplichtingen niet nakomt.

reinigingsheffing
Gemeentelijke heffing voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

rente, effectieve
Geeft de werkelijke lasten van een hypotheek weer. In de berekening zijn alle kosten, de fiscale gevolgen en de betaalfrequentie meegenomen. Op basis hiervan kunt u hypotheken vergelijken.

rente, variabele
Rentepercentage voor een hypotheek dat mee varieert met de rentestand op de geldmarkt.

rentevaste periode
Een door de geldverstrekker en de koper afgesproken termijn waarbinnen de rente vastligt. Deze periode ligt tussen de één en de dertig jaar.

renteverlies tijdens de bouw
Financieringskosten van termijnbetalingen voor bouw- en grondkosten gedurende de bouw tot het moment van gereedkoming.

renvooi
Lijst van symbolen en hun betekenis bij een bouwtekening.

royement, Akte van
Met een akte van royement wordt een hypotheek die is afgelost, doorgehaald in het hypothekenregister van het kadaster.

ruilverkaveling
Samenvoeging van het grondeigendom van verschillende eigenaren, gevolgd door een nieuwe verdeling. Bedoeld om grondversnippering tegen te gaan.
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

schoonheidscommissie (welstandscommissie)
Commissie die door de gemeenteraad is aangewezen en die advies uitbrengt over de esthetische kant van een bouwwerk. De commissie beoordeelt alleen het uiterlijk en de ligging, en niet de constructie.

servicekosten
Kosten die betaald worden voor gemeenschappelijke zaken in een appartementsgebouw, zoals de opstalverzekering, de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten en een reservering voor groot onderhoud.

servituut
Een zakelijk recht dat een ander dan de eigenaar kan hebben op een onroerende zaak. Bijvoorbeeld de erfdienstbaarheid van recht van overpad.

sleutelklaar
Woning die geheel afgebouwd is en zo betrokken kan worden.

sleutelverklaring
Regeling tussen de koper en de verkoper van een onroerende zaak, waarbij afgesproken wordt dat de koper het feitelijk gebruik van de woning al krijgt vèèr de juridische levering heeft plaatsgevonden, dit onder uitdrukkelijke voorwaarden.

sociale koopsector
Koopwoningen die door de overheid gesubsidieerd zijn.

sociale woningbouw
Woningen voor minder draagkrachtigen met overheidssubsidie.

spaarhypotheek
Hypotheekvorm waarbij tijdens de looptijd rente wordt betaald, plus een premie voor een levensverzekering (geen aflossing). Aan het eind lost de geldnemer in één keer af met het opgebouwde kapitaal. Dit tegoed is gegarandeerd genoeg voor de aflossing. De rentevergoeding op de verzekering is gelijk aan het rentepercentage wat betaald wordt op de hypotheek.

> Meer over de spaarhypotheek

splitsingsvergunning
Vergunning die nodig is voor de splitsing in appartementsrechten.

stadsverwarming
Verwarmingssysteem waarbij warmte en soms ook warm water met een buizenstelsel vanuit een centraal punt naar de woningen in een wijk wordt gebracht. De woningen hebben dan geen eigen cv-ketel.

stichtingskosten
Het totaal aan kosten voor de koop van een nieuwbouwwoning.

streekplan
Provinciaal plan dat in hoofdlijnen de toekomstige ontwikkelingen beschrijft in de ruimtelijke ordening van (een deel van) de provincie.

structuurplan
Een plan dat door de gemeenteraad is opgesteld, waarin de hoofdlijnen staan van toekomstige ontwikkelingen binnen een gemeente.

successierechten
Een belasting op bezit dat door overlijden of schenken wordt overgedragen. De nieuwe eigenaar betaalt deze belasting.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

taxatie
Waardebepaling van een woning door een makelaar.

Overzicht hypotheek soorten en hypotheek vormen

We kunnen globaal de volgende hypotheeksoorten onderscheiden:
Bankspaar hypotheek:
  • Banksparen
    Kenmerk: voor banksparen is dat de rekening (SEW of BEW) onlosmakelijk is verbonden aan de hypothecaire lening.
    Voordeel: Bij de bankspaarhypotheek SEW heeft u zekerheid als het gaat om de uitkering vanuit de spaarrekening. Het gespaarde kapitaal is gegarandeerd.
    Nadeel: Omdat meestal de hypotheeklening en de rekening onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, kunt u niet voor ieder onderdeel apart gaan "shoppen".
Aflossingsvrij:
  • Aflossingsvrije hypotheek
    Kenmerk: hoofdsom blijft bestaan
    Voordeel: maximale fiscale aftrek
    Nadeel: hypotheek gemiddeld max. 75% executiewaarde woning
  • Lijfrente hypotheek
    Kenmerk: niet aflossen maar wel lijfrente verzekering
    Voordeel: dubbel belastingvoordeel (bij pensioentekort)
    Nadeel: inkomstenbelasting over lijfrente-uitkering
Verplichte aflossing tijdens looptijd:
  • Lineaire hypotheek
    Kenmerk: maandlasten (netto en bruto) worden steeds lager
    Voordeel: zeker en veilig
    Nadeel: weinig profijt fiscale aftrek

  • Annuiteiten hypotheek
    Kenmerk: netto maandlasten worden steeds hoger (bruto blijft gelijk)
    Voordeel: na looptijd geen schuld meer
    Nadeel: geen rendement op hypotheekbedrag
Aflossing tijdens looptijd vrijwillig:
  • Beleggingshypotheek
    Kenmerk: kapitaal wordt belegd
    Voordeel: opbouw vermogen
    Nadeel: risico bij dalende beurs

  • Effectenhypotheek
    Kenmerk: kapitaal belegd u zelf
    Voordeel: beleggingsvrijheid, Maximale fiscale renteaftrek
    Nadeel: risico bij dalende beurs oftwel; Beleggen betekent risico lopen

  • Levenhypotheek
    Kenmerk: hoogte uitkering levensverzekering  onzeker
    Voordeel: maximaal fiscaal voordeel
    Nadeel: complex, extra advies nodig

  • Spaarhypotheek
    Kenmerk: levensverzekering betaalt exact bedrag hoofdsom
    Voordeel: veel zekerheid
    Nadeel: veel sparen bij lage rente

  • Hybride hypotheek
    Kenmerk: kruising tussen spaarhypotheek en beleggingshypotheek
    Voordeel: flexibiliteit binnen de hypotheek
    Nadeel: lastig om tussentijds van hypotheekvertrekker te wisselen
Voor de volledigheid:

Hoeveel hypotheek

Het is steeds maar weer de vraag hoe verstandig je kunt lenen, vooral indien je ziet hoeveel hypotheek je soms wel niet kunt krijgen. Het is dan ook de vraag van hoeveel hypotheek kan ik betalen die veel belangrijker is dat het zoeken naar het maximale hypotheek bedrag.

Veel mensen leggen echt de nadruk op hoeveel hypotheek ze wel niet kunnen krijgen met de toetsing van een maximale hoofdsom op de inkomensnormen. De vraag of ze dan eerst hebben bekeken hoeveel lasten ze aan een hypotheek zouden kunnen betalen zal dan onbeantwoord blijven.

Bij het berekenen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen is het ook van belang om de rente te vergelijken. Misschien kun je beginnen met te zoeken naar de goedkoopste hypotheek om dan te berekenen hoeveel je zou kunnen lenen. Als je een maximale hypotheek laat uitrekenen zul je ook vernemen hoeveel je daarvoor moet gaan betalen.

Hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen indien je een bestaande lening wenst te verhogen zal met name afhangen van de tarieven en acceptatienormen van de bestaande geldverstrekker afhangen. Indien je een aflossingsvrije hypotheek hebt die je tussentijds kunt aflossen kan het vaak voordeliger zijn je lening te gaan oversluiten.

Indien je een hypotheek wenst over te sluiten en je bij jezelf de vraag wenst te stellen van hoeveel hypotheek ik kan krijgen, zul je moeten opletten hoeveel je aan kosten moet gaan betalen. Hoeveel kosten je bij het oversluiten van een hypotheek moet gaan betalen is ook afhankelijk van een eventueel af te sluiten overbruggingskrediet. Een overbruggingshypotheek zal in de regel alleen aan de orde komen bij het aankopen van een woning voordat de bestaande woning is verkocht en is ook weer afhankelijk hoeveel overwaarde je op de bestaande hypotheek hebt.
Ook is het de vraag hoeveel je nog aan hypotheek zou kunnen opnemen als je de afgelopen periode negatieve BKR vermeldingen hebt opgelopen. Omdat je met een BKR vermelding in de regel ook niet in aanmerking kunt komen voor NHG is het moeilijker te berekenen voor hoeveel hypotheek je precies in aanmerking kunt komen.

Hoeveel ik maximaal aan hypotheek kan krijgen

Het is vaak maar al te makkelijk om uit te rekenen hoeveel je maximaal aan een hypotheek zou kunnen krijgen op basis van alleen je inkomen. Bij het zoeken hoeveel hypotheek ik wel niet kan krijgen blijkt dat de geldende hypotheektarieven soms wel heel erg gunstig worden weergegeven. De uitkomst van een maximaal berekende hypotheek blijkt vaak niet overeen te stemmen met hoeveel je werkelijk bij de verstrekkers van hypotheken kunt opnemen.

Ook zul je de vraag dienen te stellen of de uitkomst van het berekenen voor een maximale hypotheek wel binnen jouw budget gaat vallen. Een maximale hypotheek brengt ook een maximale druk op van te betalen lasten en het zal afhankelijk zijn van hoeveel je overige lasten wel niet zijn of je de berekende hypotheek wel kunt blijven betalen.

Door de rente van hypotheken te vergelijken kan het in sommige situaties uiteindelijk lukken om een goedkopere hypotheek af te sluiten. Bij de keuze van een goedkope hypotheek zal moeten blijken hoeveel je minder hoeft te betalen dan bij een hypotheek welke niet als goedkoopste is aangeboden. Vergeet niet de voorwaarden van de goedkoopste hypotheek te vergelijken met die van andere hypotheken, wie weet hoeveel nadelige verschillen hierin kunnen zitten!

De maximale hypotheek kun je berekenen op je volledig salaris maar is ook afhankelijk hoeveel andere financiële verplichtingen je hebt. Onder financiële verplichtingen welke in mindering worden gebracht op de uitkomst van de berekening voor een maximale hypotheek vallen dan de bij het BKR geregistreerde leningen.

Hoeveel je ook aan maximale hypotheek kunt krijgen, ook lasten voor andere zaken dan bij het BKR geregistreerde leningen, maak altijd eerst een verantwoorde begroting voor de gezinsuitgaven. Het is gewoon te betreuren om te zien dat door enkel te kijken naar hoeveel ik dan wel niet aan hypotheek kan krijgen zoveel gezinnen in de financiële problemen zijn gekomen.

Laat een erkend hypotheek adviseur voor jou berekenen hoeveel je verantwoord maximaal aan hypotheek kunt opnemen. Een hypotheek adviseur zal dan ook een begroting voor je kunnen opstellen waaruit blijkt hoeveel je aan bijkomende kosten dient te gaan betalen. Door hier mede rekening mee te houden is dan beter te zien hoeveel er als budget voor je gezin overblijft naast alle lasten van een hypotheek.

Hoeveel hypotheekrente te vergelijken om de goedkoopste hypotheek te berekenen?

Je kunt hypotheken eindeloos blijven vergelijken op de goedkoopste rente om te pogen te achterhalen hoeveel je maximaal aan hypotheek zou kunnen afsluiten. De rente voor een hypotheek is dan een van de, in de ogen van veel mensen, belangrijkste onderdelen om er achter te komen hoeveel je wel niet met een hypotheek kunt lenen.

De maximale hypotheek berekenen staat dan ook los van hoeveel je aan maximale last voor een hypotheek zou willen gaan betalen. De uitkomsten van berekeningen voor maximale hypotheken hebben dan ook niet veel van doen met hoeveel jij echt zou kunnen betalen. Bij het op orde hebben van alle zaken voor het afsluiten van een hypotheek kan het vergelijken naar hoeveel de verschillen in de hypotheekrente wel niet kunnen zijn gunstig uitvallen voor jouw definitieve keuze voor een bepaalde hypotheek. Wat moet je dan allemaal wel niet vergelijken om op de juiste manier erachter te kunnen komen hoeveel ik precies aan hypotheek kan krijgen.

Bijvoorbeeld hoeveel de overwaarde van de woning is bij het aanvragen van een hypotheek. Ook een belangrijke factor is hoeveel je aan eigen geld kunt investeren in een woning bij het afsluiten van een hypotheek. Maar een van de belangrijkste gegevens is hoeveel procent van de executiewaarde van de woning wil je gaan belasten met een hypotheek.Door alle gegevens goed op rij te hebben kan gekeken worden naar hoeveel korting ik kan krijgen als ik een hypotheek afsluit met inbrengen van eigen geld. Doordat ik in eerste instantie heb bekeken hoeveel korting is te krijgen op een hypotheek door het hebben van een overwaarde, kan ik dan de rente vergelijken voor de goedkoopste hypotheek.

Het is makkelijker berekenen als je weet hoeveel hypotheek je precies nodig hebt en je onder de normen van een maximale hypotheek blijft. De hypotheektarieven voor de goedkoopste hypotheken beconcurreren zich in de markt waarbij dan ook nog eens is na te vragen hoeveel andere voordelen je nog kunt binnen halen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Hoeveel overbruggingskrediet kan naast een hypotheek afgesloten worden?

De vraag van hoeveel overbruggingskrediet kan ik maximaal krijgen als ik een hypotheek voor een nieuwe woning ga afsluiten is moeilijk te beantwoorden. Bij een overbruggingskrediet spelen inmiddels wat meer zaken mee als hoeveel kan ik aan hypotheek op mijn inkomen krijgen. Bij het afsluiten van een overbruggingskrediet moet je ook weten hoeveel overwaarde er op je woning aanwezig is.

Afhankelijk van hoeveel je van je overwaarde wenst te benutten bij afsluiten van een hypotheek op de nieuw aan te schaffen woning is bepalend voor de hoogte van een overbruggingskrediet. Om te beginnen zal er een overwaarde moeten zijn om aan een overbruggingskrediet te kunnen denken.
Bij voldoende overwaarde op de oude woning kun je laten berekenen hoeveel je daarvan mag gebruikenten behoeve van een te sluiten overbruggingskrediet bovenop de hypotheek. In de regel mag tot ongeveer 85 procent van de verkoopwaarde met hypotheek belast worden, zodat je ongeveer kunt berekenen hoeveel je nog in aanvulling op je bestaande hypotheek kunt opnemen.

Bij verkoop van de bestaande woning bepaal je hoeveel van het overbruggingskrediet afgelost gaat worden op de nieuw afgesloten hypotheek. Indien je het overbruggingskrediet niet in zijn geheel p de nieuw afgesloten hypotheek gaat aflossen dan is het verstandig te laten berekenen hoeveel gevolgen dat heeft voor de aftrekbaarheid van de rente bij de belastingen. Een erkend hypotheek adviseur of een belasting consulent kan dan voor je berekenen hoeveel het fiscaal kost om een deel van de hypotheek niet in te lossen. Hoeveel je van een overbruggingskrediet je niet inlost, mits er maar overwaarde op de nieuwe woning overblijft, kun je mede bepalen op de gewenste netto last van de hypotheek.

Maximale Hypotheek Krijgen

Er zijn nogal wat onderwerpen die zijn gerelateerd aan een maximale hypotheek. Een maximale hypotheek gaat eigenlijk altijd om een correcte berekening. Wat men dan precies opneemt in de berekeningen is vaak nog enigszins onduidelijk. Zo kun je een maximale hypotheek laten berekenen op basis van je inkomen. Je kunt ook proberen om uit te rekenen wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen door te kijken naar het eventuele onderpand van de hypotheek. Je maximale hypotheek berekenen gaat trouwens niet over een BKR notering. Heb je in het verleden weleens een BKR codering gehad, dan wordt je maximale hypotheek vanzelf een stuk lager. In plaats van een maximale hypotheek, op de koopsom en kosten koper, zul je in veel gevallen zelfs een stuk eigen geld moeten inbrengen.
De meest gebruikte berekening voor het bepalen van een hypotheek en de maximale mogelijkheden is de NHG formule. Om een Nationale Hypotheek Garantie te krijgen moet je wel aan een paar dingen voldoen. De voorwaarden welke gelden voor NHG zijn duidelijk omschreven en enkel als je overal aan voldoet kun je in aanmerking komen voor een maximale hypotheek. De maximaal mogelijke hypotheek is ook nog afhankelijk van het geldende rentepercentage voor hypothecaire leningen op dat moment. Heb je geen maximale hypotheek nodig, dan is de rente meestal gunstiger.
Ook bij het oversluiten richting een nieuwe hypotheek zul je op bepaalde bijkomende kosten moeten letten. Wil je bij de bestaande hypotheekbank laten berekenen wat de maximale hypotheek zou kunnen worden bij een eventuele verhoging dan moet je niet raar staan te kijken dat er een afwijkende rente, hoger als de rente voor nieuwe klanten, in rekening gebracht zal worden. De maximale hypotheek kan verschillen, afhankelijk van de te kiezen hypotheekvorm. Omdat er zo verschrikkelijk veel dingen meespelen als je de maximale hypotheek gaat uitrekenen is het dan ook niet makkelijk om de maximale hypotheek te krijgen.
Maximale hypotheek uitrekenen
In de regel is het nou eenmaal zo dat en maximale hypotheek uitrekenen heel wat complexer is als iedereen denkt. Door alle aanbiedingen heen is het vaak moeilijk om te beoordelen welke manier voor het berekenen van een maximale hypotheek het meest betrouwbaar is. Je wil uiteindelijk natuurlijk wel weten waar je aan toe bent als je de maximale hypotheek gaat berekenen. Het kan lastig zijn om een beetje wijs te worden uit al die verschillende tarieven die er worden gerekend op de hypotheekmarkt.
Een maximale hypotheek berekenen is bepaald niet makkelijk omdat het voor consumenten niet duidelijk is wat voor normen er worden gebruikt. Daar de banken verschillende inkomensnormen hanteren is het vergelijken van een maximale hypotheek extra moeilijk. En ten langen leste is het ook nog eens zo dat sommige arbeidsovereenkomsten niet worden geaccepteerd, zodat je nog geen betrouwbare berekening krijgt.
Wat veel geldverstrekkers doen is een hypotheek uitrekenen met een vast laag rentetarief. Doordat ze die lage rente aanhouden kunnen ze meer verstrekken aan hypotheek dan concurrentie. Let wel goed op als je dit ziet gebeuren. Als men de maximale hypotheek hoeft uitgerekend tegen een laag rentetarief dat enkel gelding is voor kortlopende rente, zal bij een langere rente vast periode de uitkomst weer kunnen gaan tegen vallen. Toetsrente is dus belangrijk.
Op het moment dat je Internet gebruikt voor een maximale hypotheek berekening dan is het al snel duidelijk dat je alleen maar tegen lage rentes kunt berekenen. Het gaat er bij een maximale hypotheek vanzelfsprekend ook om hoe lang de rente vast moet staan. Wat er ook niet mee wordt gerekend als je online je maximale hypotheek gaat uitrekenen, zijn de toeslagen die je zou moeten betalen als je bijvoorbeeld BKR genoteerd bent. De teleurstelling komt dan ook al snel om de hoek kijken als je plotseling erachter komt dat het toch niet mogelijk is.
Berekening Plaatsen Voor Maximale Hypotheek
De maximale hypotheek uitrekenen kun je op heel wat plekken doen. Je kunt bij verschillende banken gebruik maken van hun rekenmodel om een maximale hypotheek uit te rekenen. Ook zijn er verschrikkelijk veel aanbieders die je aantrekkelijke manieren geven om je maximale hypotheek uit te rekenen. Soms zijn de mogelijkheden om een maximale hypotheek te berekenen niet betrouwbaar. Bij diverse consumenten organisaties zijn rekenmodules te verkrijgen om een verantwoorde maximale hypotheek uit te rekenen.
Een Erkend Hypotheek Adviseur kan je ook vertellen wat jouw maximale mogelijkheden zijn. De erkende hypotheek adviseurs zijn ook op internet terug te vinden. Banken hebben tegenwoordig de moeite genomen om je zelfs via Inernet door te verwijzen naar een adviseur.
De hypotheekmarkt is inmiddels zo complex dat je eigenlijk nauwelijks nog zelf een berekening kunt maken van je maximale hypotheek. Vraag eens bij je vrienden of kennissen na bij wie zij goede ervaringen hebben opgedaan met het afsluiten van, al dan niet, een maximale hypotheek. Je zult zien dat je vrienden en kennissen je naar verschillende aanbieders zullen brengen die je graag helpen met het berekenen van de maximaal verantwoorde hypotheek.
Adviseurs zullen je vooraf altijd vertellen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van een maximale hypotheek berekening. Het moment dat je te maken krijgt met de expertise van professionele adviseurs zul je merken dat het fijn is om te spreken met iemand die er daadwerkelijk verstand van heeft. Het spreekt voor zich dat je ook je eigen bank hiervoor kunt benaderen. Ook verzekeringsagenten kunnen je van dienst zijn op dit gebied omdat zij hun dienstverlening vaak hebben uitgebreid richting dit vakgebied.
Hoe je een maximale hypotheek kunt uitrekenen
Op het moment dat je jouw maximale hypotheekmogelijkheden gaat uitrekenen is het tijd om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Wil je de basis van de hypotheek laten bestaan uit je huidige inkomen? Je zou ook kunnen overwegen om de maximale hypotheek te berekenen met jouw huis als onderpand. Enige verzamelwoede is nu eenmaal nodig als je wilt weten wat je maximale hypotheek is. De goede papieren bij elkaar hebben is cruciaal.
Ook is van belang te weten wat voor een soort arbeidsovereenkomst jij of je partner hebt om de mogelijkheden van een maximale hypotheek te laten berekenen. Ben je zelfstandig, dan zul je in elk geval al de jaarstukken van de afgelopen drie jaar moeten kunnen tonen. Ook moet je de waarde weten van je huis. De executiewaarde van je woning, dus wat het op een veiling theoretisch zou opbrengen, bepaalt dan je maximale hypotheek.
Wil je alvast een vuistregel voor je maximale hypotheek, dan is het zaak om uit te gaan van je vaste bruto jaar inkomen. In de module die je gebruikt voor je maximale hypotheek berekening moet je jouw jaarinkomen ingeven plus het vaste rentepercentage. Je krijgt dan een idee van de maximale hypotheek die jij kunt krijgen. Pas op, je bent dan alleen met inkomen aan het rekenen. Iets anders dat je zult moeten doen is aangeven wat je huidige lasten zijn.
Denk bijvoorbeeld aan financieringen en kredieten die nu lopen en die invloed hebben op je maximale maandlasten. Ook je alimentatie verplichtingen spelen een rol bij de berekening. Met de uitkomst die je dan krijgt moet je verder gaan met de maximale hypotheek berekening. Bij het verder gaan met je maximale berekening voor een te verkrijgen hypotheek zul je nu de waarde van de woning moeten ingeven. Door de executiewaarde van de woning in te geven zul je zien of de maximale hypotheek is te krijgen op de koopsom en de kosten koper.
Maximale hypotheek op inkomen
Om de maximale hypotheek op je inkomen te berekenen zul je een aantal zaken dienen te weten. Er is een verschil tussen inkomen uit loondienst of inkomen als zelfstandig ondernemer. Een uitkering heeft ook invloed op het totale bedrag dat je zult kunnen lenen. Het wordt dan ook lastiger om een goede, solide berekening te maken voor iemand die zelfstandig is en de maximale hypotheek wilt krijgen. Wat je normaal gezien als zelfstandige moet doen is uitgaan van de nettowinst die er is gemaakt in de afgelopen 3 jaar.
Voor het overige dient een zelfstandige voor het verkrijgen van een maximale hypotheek te voldoen aan een aantal van dezelfde spelregels als iemand die inkomen uit loondienst heeft. Heb je een vast dienstverband dan wordt het berekend over je bruto jaarsalaris. Mensen met een tijdelijk dienstverband is weer wat anders. Op dat moment moet er een intentieverklaring worden gemaakt door de werkgever, zodat de standaarden gelijk kunnen worden getrokken met die voor mensen met een vast dienstverband. Wat je bij moet tellen bij het vaste periodieke inkomen zijn de onregelmatigheidstoeslag en vakantiegeld. Het kan ook zijn dat er over langere periode inkomen kan worden meegeteld op gebied van bonussen of overwerk. Het moet wel vast zijn en niet een keer in de honderd jaar dat je een bepaalde bonus krijgt.
Er zijn weer hele andere regels van toepassing als je jouw maximale hypotheek gaat berekenen. Wanneer de je maximale hypotheek wilt krijgen kun je niet elke uitkeringsvorm meewegen. Het is verstandig om bij een uitkeringsituatie eerst verder te informeren naar de componenten die je bij het uitrekenen van een maximale hypotheek mag meenemen. Bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en bepaalde pensioenen zijn de normen om in een maximale hypotheek mee te mogen berekenen op te vragen. Wanneer je de maximale mogelijke hypotheek wilt krijgen mag het duidelijk zijn dat de zorgplicht van een financieel adviseur belangrijk is.
Soorten Rente Berekeningen Voor Maximale Hypotheek
Als je de maximale hypotheek wilt krijgen dan kunnen de toetsrentes flink verschillen. Er zijn rentetabellen die voor een maximale hypotheek worden gebruikt en misleidend kunnen zijn. Het is echt de moeite waard om sceptisch te kijken naar tabellen die een website of een adviseur gebruikt bij het bepalen van de maximale hypotheek. De hypotheek die je gaat nemen heeft hoogstwaarschijnlijk een andere rente dan die wordt gebruikt bij de toetsing.
Ga er eens vanuit dat je gaat rekenen met de rente die normaal is bij een NHG hypotheek, maar dat je in een situatie zit waarbij het eigenlijk niet mogelijk is om de maximale hypotheek met NHG te krijgen. Het renteverschil loopt dan mogelijk op tot bijna een procent en misschien nog meer omdat je niet met de juiste maatstaf meet. Het maximaal mogelijke bedrag aan hypotheek kan door dit rente verschil weleens lager uitvallen. Je rekent dat het maximale bedrag uit met NHG en plotseling spat je berekening uit elkaar. Zo zie je in veel berekeningen voor een maximale hypotheek lage rentepercentages staan. Wil je een langere rentevast periode dan zal de rente ook weer hoger gaan uitkomen en zal de maximale hypotheek wederom niet haalbaar blijken te zijn.
Een andere truc die vaak wordt gedaan is het uitrekenen van een hypotheek die is gebaseerd op minder dan vijfenzeventig procent van het onderpand. Heb je een top hypotheek nodig dan zul je niet aan de maximale hypotheek gaan komen die je eerder had berekend. Door de hogere rente op top hypotheken zal de maximale hypotheek een stuk lager uitvallen. Daarnaast is er het feit dat er bijna een ontelbaar aantal rente berekeningen mogelijk zijn. Ook kan er een verschil zijn in het rentepercentage van de maximale hypotheek tussen betaling van rente vooraf of betaling van rente achteraf.
Hypotheek Soorten
Er zijn veel verschillende soorten hypotheken te verkrijgen en per soort zal een maximale hypotheek berekening een andere uitkomst geven. Heb je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, dan hoef je alleen maar rente te betalen. De maximaal maandelijkse aflossingen spelen weer een grote rol als je jouw hypotheek gaat baseren op annuiteiten. Wat je hier ook in moet meenemen is het rentepercentage dat geld voor de periode die jij kiest als rentevastperiode. Dan heb je de traditionele leven hypotheek waar je voor de maximale hypotheek de van toepassing zijnde rente en de premie van de verzekering dient mee te nemen.
De traditionele leven hypotheek zal in veel gevallen op een lagere maximale hypotheek verstrekking gaan uitkomen. Als je genoeg inkomen hebt en de nieuwe hypotheek alleen wil hebben voor een huis, dan zijn er meer mogelijkheden. Het voordeel van een maximale hypotheek op basis van een traditionele gemengde verzekering is dat je gelijk een verzekering hebt die een uitkering geeft bij overlijden in de periode dat de hypotheek nog loopt. Een traditionele levenhypotheek geeft geen rendement op een belegging, maar een bepaalde uitkering die dient als aflossingsgarantie.
Kijkend naar een spaarhypotheek is het weer stukken lastiger om de maximale hypotheek te kunnen bepalen. Er zijn nogal wat spaarhypotheken die een gegarandeerde uittkering hebben. Maar er zijn er ook veel op de markt die op beleggingen zijn gebaseerd en zodoende geen zekere uitkering kunnen bieden. Lineaire hypotheken zijn weer wat rechtlijniger. Wat je met een dergelijke lening doet is elk jaar een bepaald percentage van de lening afsluiten. Door ieder jaar een stuk van je hypotheek af te lossen zal de maximale belasting ook minder worden. Een lineaire hypotheek wordt niet vaak meer gebruikt, maar kan absoluut een hoop voordeel opleveren voor leningnemers.

Hypotheek naast huidige hypotheek

Waarom zou je geen tweede hypotheek gaan afsluiten indien je een grote uitgave wenst te gaan doen?Er is geen vastgesteld doel voor het geld van een tweede hypotheek. Kosten aan de eigen woning en consumptieve aankopen kunnen beide gefinancierd worden door dit extra geld. Ook als overbruggingskrediet zou je een tweede hypotheek kunnen afsluiten en de later overblijvende opname ruimte, naar keuze, af te lossen of anders te besteden.
Het kan verstandig zijn om voor jezelf de vraag te stellen van hoeveel hypotheek kan ik krijgen?In geval van een notering bij het BKR wordt door middel van een toets gekeken of deze negatief is of niet. Wanneer je een extra hypotheek gaat afsluiten, maak dan vooraf eerst een vergelijking van de verschillende aanbieders op het gebied van rente.
Door de rente voor tweede hypotheken goed met elkaar te vergelijken is in de resultaten de mogelijke besparing op de maandlasten duidelijk te zien.Welk bedrag je aan hypotheek kunt afsluiten wordt ook bepaald door de lasten van de lening die je met de tweede hypotheek afsluit. Als je dan toch een lening middels een tweede hypotheek gaat afsluiten zul je goed moeten overwegen of je er goed aan doet deze geheel aflossingsvrij te houden.
Een aflossingsvrije tweede hypotheek kun je alleen na een degelijke overweging aangaan. Gebruik je de tweede hypotheek om een consumptieve uitgave te betalen en is deze hypotheek aflossingsvrij, dan is er een kans dat je op het moment dat het product dat je gekocht hebt helemaal is afgeschreven nog steeds rente betaalt. Wanneer aan het rekenen geslagen wordt voor de afsluiting van een hypotheek naast een bestaande hypotheek mag dit niet vergeten worden. Als je de rente voor een tweede hypotheek gaat vergelijken dan doe je er verstandig aan om ook eens te bekijken of je misschien in aanmerking kunt komen voor een WOZ krediet.
Een tweede hypotheek in de vorm van een WOZ krediet zal in de regel niet afgesloten kunnen worden indien er sprake is van een negatieve BKR vermelding.
Financiering van consumptieproducten met een tweede hypotheek
Vaak wordt een persoonlijke lening gebruikt voor de financiering van een auto, boot of ander groot product. Voor een tweede hypotheek wordt meestal niet gekozen als de consumptieve uitgave duurder is. Vaak wordt er bij de duurdere consumptieproducten ook een goedkope lening aangeboden.
Door tarieven voor leningen direct aan de aan te prijzen goederen te koppelen staat men er niet gelijk bij stil dat ook met een tweede hypotheek de aanschaf gerealiseerd zou kunnen worden.Indien je die duurdere goederen met een tweede hypotheek gaat financieren heb je de mogelijkheid om bij een leverancier kortingen te bedingen voor contante betaling.De leverancier heeft ook totaal geen bemoeienis met het afsluiten van een tweede hypotheek, een bemoeienis die een leverancier wel vaak kan hebben bij een af te sluiten lening.
Als je een tweede hypotheek kiest als financiering van consumptieve goederen is de rente van deze lening niet fiscaal aftrekbaar.Waarom een tweede hypotheek het ideale financieringsproduct is voor je geplande uitgaven is moeilijk aan te geven.Zelf moet je zien te achterhalen, eventueel met behulp van een deskundige, of een tweede hypotheek ook voor jouw betaling geschikt is. Je moet zelf beslissen waar je het geld van je tweede hypotheek in steekt en daar heeft een bank niet zoveel mee te maken.
Voor de bank of instantie die je de extra hypotheek verschaft zijn weer andere zaken van belang. Voordat je een tweede hypotheek gaat aanvragen zullen de inkomsten, uitgaven en de waarde van je woning bekend moeten zijn.Omdat je koopwoning het onderpand is voor de tweede hypotheek die je afsluit, is de waarde ervan uiteraard zeer belangrijk.
Je kunt geen extra hypotheek aangaan als je geen koophuis hebt. Afgezien van je koophuis, kun je in bepaalde gevallen ook je woonboot of vakantiewoning als onderpand voor een extra hypotheek gebruiken. Een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten op basis van onroerende goederen en dus als lening daarvoor, en dus niet voor een roerend goed, zoals een auto, boot of tourcaravan, hoe hoog de prijs daarvan ook is. De eigen woning zal een overwaarde dienen te hebben, meestal met een taxatierapport aan te tonen, om het vestigen van een tweede hypotheek mogelijk te maken.

Wat te doen om je hypotheek te verhogen?

Regelmatig kom je personen tegen die het hebben over hypotheken verhogen. Op de televisie zijn steeds vaker programma's met als thema hoe een hypotheek te verhogen. Vaak blijkt dat het onderwerp hypotheek verhogen niet bij iedereen is te begrijpen. Is een hypotheek verhogen eenvoudig?
Ga je naar een adviseur alvorens je een hypotheek gaat verhogen?
Denk jij ook met regelmaat over eventuele mogelijkheden die er zijn om jouw hypotheek te verhogen?Hoe zou je er achter kunnen komen of een mogelijkheid aanwezig is om een hypotheek verhogen binnen de reeds gesloten overeenkomst kan?
Is het echt wel nodig om voor het hypotheek verhogen een notariële akte te laten opmaken?Kan een hypotheek verhogen bij jouw reeds eerder afgesloten overeenkomst?Moet je altijd met een tweede hypotheek een nieuwe overeenkomst maken om een hypotheek te verhogen?
Kan er fiscaal vordeel of nadeel zijn als je gaat besluiten over te gaan om jouw hypotheek te verhogen?
Voor sommige mensen kan het zelfs heel moeilijk zijn om hun hypotheek te verhogen.Afhankelijk van je eigen kennis over financiële zaken en producten kun je voor jou zelf bepalen of een hypotheek verhogen eenvoudig is.
Hypotheek verhogen kan je pet te boven gaan waarom externe bronnen raadplegen een heel goeie beslissing zou kunnen zijn ter voorkoming van een ondeskundig besluit.
Alvorens een hypotheek te verhogen dien je eerst te bezien waarvoor je de op te nemen gelden gaat gebruiken.Je kunt geld nodig hebben voor een nieuwe keuken, badkamer, garage, dakkapel, nieuwe kozijnen of misschien wel voor nieuwe meubels of een andere auto.
Bekijk eerst of het niet onmogelijk is je lopende hypotheek te verhogen, dan kun je nog altijd besluiten om eventueel niet tot het verhogen van je hypotheek over te gaan. Door een geheel andere persoonlijke situatie, gezinsuitbreiding, echtscheiding, andere baan of andere functie, taxatiewaarde van je woning of andere regeltjes bij jouw bank, kan het wel eens zo zijn dat het niet mogelijk is tot hypotheek verhogen over te gaan.
Vaak kan het voor de bank acceptabel zijn het hypotheek verhogen af te handelen middels opstellen van een onderhandse overeenkomst. De totale geldlening na hypotheek verhogen mag nooit het in de eerdere akte genoemd bedrag te boven gaan.Als het mogelijk is om binnen de bestaande hypotheek inschrijving je hypotheek te verhogen dan is het niet nodig om naar de notaris te gaan. Een financiële instelling zal meestal een aanvulling op de lopende overeenkomst opstellen waarin staat onder welke condities het hypotheek verhogen tot stand is gekomen.
De meeste banken maken geen bezwaar tegen een te lage inschrijving en bieden daarom hun relaties veelal aan om middels een aanvullende offerte een akte voor een tweede hypotheek af te sluiten. Voor een tweede hypotheek hoef je niet bij je eigen bank aan te kloppen, veel andere banken zullen graag je aanvraag in behandeling nemen. Het is verstandig om goed te bekijken onder welke condities je huidige bank een voorstel doet en het ook verstandig kan zijn meerdere aanbiedingen te vergelijken en dan een keuze te maken bij welke instantie de hypotheek te verhogen.
Voor het verkrijgen van belastingaftrek over de rente en kosten voor een hypotheek verhoging, al dan niet een eerste of tweede hypotheek en ongeacht of het hypotheek verhogen via de notaris is gegaan, is mede van belang wat is gedaan met de uit de hypotheek verhoging verkregen gelden is gedaan. Een deskundig hypotheek adviseur zal jou ook hierover kunnen informeren. Wel of geen belastingaftrek is terdege van belang en van invloed op de netto lasten die je gaat betalen nadat je jouw hypotheek hebt doen verhogen.