Kiezen voor vaste of variabele rente voor je hypotheek

| 0 reacties

Moet je als hypotheekbezitter kiezen voor een vaste hypotheekrente, of moet je toch kiezen voor de variabele rente. Door onderzoek is aangetoond dat variabele rente de afgelopen 50 jaar voordeliger is geweest dan een vaste rente. Het is echter wel verstandig om een goed inkomen te hebben wanneer je kiest voor variabele rente, in het geval de rente onverhoopt stijgt.

Volgens Bob Maas van Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn “Vooral mensen die nog nét die hoge hypotheek konden dragen dankzij een lage variabele rente, raken zwaar in de problemen."

Ondanks dat de variabele rente vaker een stuk lager ligt dan de rente die vijf, tien of eventueel nog langer wordt vastgezet, bied het geen zekerheid. Vast rente stijgt immers niet en de maandelijkse kosten blijven gedurende de looptijd hetzelfde.
De variabele rente beweegt echter mee de Euribor (Euro Interbank Offered Rate). De hoogte van de Euribor rente tarieven hangt met name af van de economische omstandigheden. Hypotheekverstrekkers verhogen deze rente daarnaast met een opslag. Dezer opslagen zijn echter de afgelopen tijd fors verhoogd. Zo bedroeg de renteopslag in 2008 nog 1 procent, waar veel verstrekkers nu 3 procent of meer rekenen. 

Voor bestaande klanten die in hun hypotheekcontract een duidelijk vast opslagpercentage hebben vermeld staan is er niets aan de hand. Klanten die geen duidelijke afspraken hebben gemaakt met hun bank krijgen nu te maken met deze hoger opgelegde opslag.  Daarnaast mag de kredietverstrekker bij nieuwe hypotheken zijn opslag verhogen.
Wanneer je als huizenbezitter variabel leent dan zijn hier twee risico’s aan verbonden. Allereerst bestaat het gevaar dat het Euribo tarief stijgt. Daarnaast bestaat het risico dat de bank de opslag verhoogd.
Er wordt gevreesd dat wanneer mensen nu worden overvallen door de stijging van de variabele rente, zij al in een zwakkere positie verkeren. Sommige huizenbezitters konden hun tophypotheek alleen met variabele rente dragen. Wanneer de rente wordt verhoogd met 2 procent, dan zal een hypotheek van twee ton elke maand 333 euro duurder worden. Deze last zal niet iedereen kunnen opvangen.
Al zorgen de verhoogde renteopslagen op dit moment voor een minder gunstig plaatje. De heer Maas stelt echter dat “op langer termijn variabel lenen inderdaad goedkoper is”. ING/Postbank is op dit moment de goedkoopste aanbieder met een vaste opslag van 2,4 procent voor nieuwe klanten (sinds 1 oktober 2009).

0 reacties:

Een reactie posten