Spaarhypotheek

| 1 reacties

De spaarhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. U spaart via een levensverzekering voor de aflossing aan het eind van de looptijd. U spaart altijd precies de schuld bij elkaar.

De spaarhypotheek wordt wel eens de "meest veilige hypotheek" genoemd.

Dit is ten dele waar. Het is prettig te weten dat u aan het eind van de looptijd de lening kunt terugbetalen middels de uitkering van de levensverzekering.

Echter, bij een goed uitgebalanceerde beleggingsverzekering met een looptijd van dertig jaar kunt u er van uit gaan dat een rendement van 8% procent haalbaar is.



Een spaarhypotheek heeft een vaste maandlast die bestaat uit spaarpremie en een rentedeel
In de spaarhypotheek spaart u in de levensverzekering tegen een rentepercentage dat gelijk is aan de rente op uw hypotheek. Is uw hypotheekrente bijvoorbeeld 6% voor 10 jaar vast, dan spaart u de komende 10 jaar eveneens tegen 6%. Bovendien geschiedt dit sparen belastingvrij.

Rentewijziging

Als de rente na 10 jaar bijvoorbeeld stijgt naar 8%, dan zal de premie voor de levensverzekering dalen, aangezien u vanaf dat moment tegen 8% gaat sparen om het eindkapitaal te behalen. Hoewel de rentebetaling op uw hypotheek is gestegen, zal uw maandlast toch ongeveer gelijk blijven, aangezien uw spaarpremie omlaag gaat.
Het kan ook gebeuren dat de rente omlaag gaat; in dat geval zal uw spaarpremie juist wat hoger worden.
Met de spaarhypotheek blijven uw maandlasten dus altijd ongeveer gelijk; bovendien is uw uitkering aan het eind van de looptijd gegarandeerd.
Als de rente bij aanvang van de lening laag is, kan geadviseerd worden de rente voor een lange tijd vast te zetten. Daardoor wordt de (aftrekbare) rente namelijk wat hoger en de (niet aftrekbare) spaarpremie wat lager; bovendien weet u voor lange tijd wat uw maandlasten zijn.

1 reacties:

Informatie over spaarhypotheken zei

Het is inderdaad zo dat de spaarhypotheek als de meest veilige hypotheekvorm kan worden gezien. Een groot voordeel bij een spaarhypotheek is natuurlijk dat u maximaal gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek omdat u tussentijds niets aflost. Immers bij een spaarhypotheek lost u alles aan het eind in 1 keer af.

Een reactie posten