Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

| 0 reacties

Bij hypotheken die vallen onder de NHG (oftewel: de Nationale Hypotheekgarantie) staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de aflossing van de hypotheek. Hierdoor loopt de geldverstrekker minder risico.

Mocht u onverhoopt in de problemen komen en niet meer in staat zijn om de hypotheekrente en aflossing te betalen, dan kan de geldverstrekker op een bepaald moment besluiten om uw huis te verkopen.

De opbrengst van de woning is echter vaak niet toereikend om de gehele schuld terug te betalen, waardoor u met een restschuld blijft zitten.

Bij NHG wordt de restschuld door de Stichting overgenomen. De stichting zal de restschuld kwijtschelden indien u kunt aantonen dat u er alles aan hebt gedaan om deze restschuld zo veel mogelijk te beperken.

Aangezien de geldverstrekker minder risico loopt bij een hypotheek die onder NHG is verstrekt, beloont deze u met een rentekorting van doorgaans 0,3%.

De Stichting hanteert wel scherpe regels met betrekking tot de NHG. De koopsom van de woning mag bijvoorbeeld niet meer zijn dan euro 214.285,- en de totale kosten mogen niet meer zijn dan euro 240.000,-.

Daarnaast dient u alles boven de 50% van de waarde van de woning af te dekken door middel van een spaarverzekering of een belegging.

0 reacties:

Een reactie posten