Wat is hypotheekrenteaftrek?

| 0 reacties

De hypotheekrenteaftrek is door de overheid in het leven geroepen om het eigen woningbezit in Nederland te stimuleren. Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel voor bezitters van een eigen woning.Via deze regeling kan men wanneer men in het bezit is van een eigen woning, onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek voor een maximale periode van 30 jaar. Met deze regeling kan de rente die over de hypotheek van de eigen woning wordt betaald worden afgetrokken van het belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Alle opbrengsten en kosten van een eigen woning vallen namelijk allemaal in box 1 van de inkomstenbelasting evenals het inkomen, pensioen of uitkering. In box 1 worden alle inkomsten bij elkaar opgeteld en worden hierbij de kosten (zoals de hypotheekrenteaftrek) van af gehaald. Vervolgens wordt over het bedrag wat overblijft belasting betaald. Door het oplopende belastingtarief in box 1 verschilt het bedrag wat men kan aftrekken per persoon. Dit belastingtarief varieert van 33,5% tot 52%, waarbij geldt hoe groter het bedrag waarover je belasting moet betalen, des te hoger het tarief waarin je valt.

In aanmerking komen voor hypotheekrente aftrek

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek is dat de woning het hoofdverblijf is en dat de hypotheek bestemd is voor aanschaf, verbetering of onderhoud van de woning. Zo is het ook mogelijk om de rente over andere leningen af te trekken, die zijn afgesloten voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning (vb. persoonlijke lening). De maximale periode waarvoor men in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftek is dertig jaar.
Een beperking van de hypotheekrenteaftrek is de sinds 2004 ingevoerde bijleenregeling in de Wet Inkomstenbelasting. Hierbij geldt dat wanneer men de huidige woning met overwaarde (winst) verkoopt en binnen een periode van 5 jaar een duurdere woning aanschaft, hierbij de overwaarde moet herinvesteren in de volgende koopwoning als gevolg van de bijleenregeling. Wanneer dit niet gebeurt, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar voor dat gedeelte van de lening ter grootte van de overwaarde. Deze beperking van de hypotheekrenteaftrek geldt ook bij een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) van een vrijgestelde uitkering.

Ontwikkelingen en discussie hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is al jaren een punt van discussie bij de Nederlandse overheid en instellingen, dit omdat mensen met een hoger belastbaar inkomen uit box 1, meer voordelen zouden behalen uit de hypotheekrenteaftrek regeling, dan mensen met een lager belastbaar inkomen. Tevens wordt door tegenstanders van deze regeling beweert dat dit de huizenprijzen in de markt laat stijgen, iets wat negatief is voor starters doordat ze de hogere huizenprijzen nauwelijks of niet kunnen betalen. Een ander standpunt is dat de aftrek een grote kostenpost vormt voor de Nederlandse schatkist, deze regeling in andere Europese landen al is afgeschaft.
Op dit moment worden er verschillende scenario's geschetst voor de afschaf van de hypotheekrenteaftrek, maar op dit moment is daar nog geen verdere duidelijkheid over. Voorbeelden van de verschillende scenario's die op dit moment geschetst worden zijn:
  • Geleidelijke afschaf van hypotheekrenteaftrek
  • Aftrek vervangen door subsidie
  • Aftrek afzwakken voor hogere inkomens en duurdere huizen
  • Hypotheekrenteaftrek in zijn geheel afschaffen als onderdeel van totaalbeleidsplan

0 reacties:

Een reactie posten